MVO

MPS

Het MPS-ABC certificaat is meer dan een certificaat. Het is een unieke standaard in de wereld en werkt als een meetlat die aantoont in hoeverre een bedrijfsvoering milieuvriendelijk is. Hiermee kunnen wij milieuprestaties borgen en de milieubelasting van ons bedrijf flink verlagen. Het certificaat is op vier verschillende niveaus te behalen, namelijk MPS-A+, MPS-A, MPS-B en MPS-C. Ons bedrijf is MPS-A+ gecertificeerd. Dit betekent dat ons bedrijf tot de meest milieuvriendelijke behoord.

Via de onderstaande link kunt u ons certificaat bekijken:
certificaat


Voordelen MPS-ABC

– Voldoet aan marktvraag
– Verbreding van afzetmogelijkheden
– Kwalificatie op klokfront
– Opname in database MPS, inzichtelijk voor kopers
– Registratie is opstap naar certificatie
– Profileren als duurzaam en verantwoord bedrijf
– Voldoet aan alle wetgeving

Lysimeter

Een lysimeter is een hulpmiddel om de meest optimale watergift te bepalen. Deze lysimeter bestaat uit een kunststof bak van ongeveer drie meter lang, twee meter breed en een twee meter diep. Onderin de bak wordt drainwater verzameld en de hoeveelheid gemeten. Dit water zou, onder natuurlijke omstandigheden verdwijnen via het drain- of grondwater. De watergift is bekend, dus zo kan men ook bepalen hoeveel water er door de vegetatie wordt verdampt. De vochtigheid van de grond wordt op drie verschillende dieptes zowel binnen als buiten de bak gemeten. Uiteindelijk bespaard dit veel water en zal de lozing op het oppervlakte water tot een minimum worden beperkt.

Biologische bestrijding

 (Neoseiulus californicus van Koppert)

Dit is een papieren zakje met ophanghaakje met daarin volwassen roofmijten, nimfen en larven. Deze beestjes zoeken naar een prooi en zuigen deze leeg.  Wij gebruiken deze zakjes in de maanden juli t/m november in de teelt van Trachelium. Op deze manier wordt er op een biologische manier spint bestreden.

Bemesting, waterbroei en led lampen

Organische meststoffen

Voor de voorraad bemesting aan het begin van iedere teelt maken wij gebruik van organische meststoffen van DCM.

LED-belichting 

In de Violieren hebben we veel proeven met LED-belichting gedaan, het doel was kwaliteitsverbetering en teeltversnelling te krijgen met een minimale hoeveelheid energie. Voorgaande jaren hebben wij zowel in voor- en najaar verschillende lichtintensiteiten en verschillende belichtingsduren getest. Inmiddels hangen er led lampen op 1800 m2, de resultaten zijn goed.

Broeierij van tulpen op water 

In het begin zijn wij begonnen met het broeien van tulpen op kisten met potgrond. Daarna hebben wij de overstap gemaakt naar het broeien op water. Deze methode is een stuk milieu vriendelijker, wij gebruiken geen potgrond meer,  de bewortelingsduur is korter en de temperatuur in de kas is drie graden lager waardoor het energieverbruik in de winter flink is gedaald.

 

Firma Bosdijk
Achterweg 5
2376 AX Nieuwe Wetering
Jan van Dijk: Tel. 06-13650526 Algemeen
Bram Bos: Tel. 06-57044418 Verkoop
E-mail: firmabosdijk@hotmail.com
KvK 28070649
Vestigingsnr. 000001844407